Schultz: geen snelheidsbeperking voor schepen op Westerschelde

westerschelde-12

Het is een terugkerende discussie: binnenvaartschippers hebben op de Westerschelde last van te snel varende zeeschepen. PvdA en SGP pleitten onlangs voor een snelheidsbeperking.

Maar het kabinet ziet daar niets in. Want dat betekent voor een deel van de scheepvaart – als die met de stroom meevaart – dat die te langzaam moet varen om nog goed te kunnen manoeuvreren, aldus Schultz. Varen schepen tegen de stroom in dan moeten ze juist weer een aantal knopen harder varen waardoor problemen kunnen ontstaan. “Kortom: om voldoende veilig te kunnen manoeuvreren op de Westerschelde, met zijn sterke stromingen, moeten de schepen voldoende vaart kunnen houden”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Een limiet is niet de oplossing, stelt ze. Zeevaart- en binnenvaartschippers moeten continu opletten, vindt de minister.

Schultz wijst erop dat sinds 2010 diverse maatregelen zijn genomen om de veiligheid te verbeteren. Zo zijn er nevenvaargeulen voor de binnenvaart en recreatievaart. Ook zijn er zogenaamde ‘fietspaden’ langs de hoofdvaargeul waar de binnenvaart en recreatievaart gebruik van kunnen maken. Zo worden de zeevaart en de binnen- en recreatievaart van elkaar gescheiden. Op het ministerie wordt gewerkt aan een nieuw systeem om nog beter zicht te krijgen op de risico’s.

PvdA en SGP vroegen de minister om te gaan praten met schippers, de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie en de haven van Antwerpen. Ook daar voelt Schultz niet voor. Jaarlijks komen al die partijen al twee keer bij elkaar, schrijft ze de Kamer. Als er problemen zijn, worden die daar besporoken en wordt ook daar geprobeerd om een oplossing te vinden.

Bron: http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/schultz-geen-snelheidsbeperking-voor-schepen-op-westerschelde-1.6272585

Binnenvaart Kwartier

Het Binnenvaart Kwartier brengt verandering in het vacature landschap van de binnenvaart.

Onderscheidend in:

- Gratis vacatures plaatsen
- Gratis invulling vacatures
- Zowel voor vaste dienst als afloswerk

 

U kunt ons het snelste bereiken door te e-mailen naar info@binnenvaartkwartier.nl.

Volg ons op Social Media!

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin